O Društvu za sportsku rekreaciju PLIVA

Duga je tradicija organiziranog bavljenja sportom i rekreacijom u PLIVI – već punih 77 godina. Dakle, od davne 1947. godine sport i rekreacija su u PLIVI postojali u raznim organizacijskim oblicima, ali uvijek s istim ciljem; omogućiti djelatnicima PLIVE bavljenje sportom i rekreacijom i time osigurati fizičku i psihičku pretpostavku zdravog života. Takav će djelatnik biti zadovoljan i odgovoriti zadacima koje kompanija postavlja pred njega.

Kao nekada, i danas su sport i rekreacija svakodnevna potreba zaposlenika PLIVE i jedan od faktora rasta i razvoja PLIVE te je kao takve treba i dalje njegovati, razvijati i izgrađivati zajedno u današnjim uvjetima PLIVE kao članice TEVA grupe.

Plivaši su redovito nastupali na tradicionalnim internim prvenstvima i turnirima (poput Štruklecovog memorijala), ali i u državnoj, te međunarodnoj konkurenciji. Najuspješniji među njima poput košarkaša, nogometaša i tenisača s ponosom su nastupali i vraćali se okićeni zlatnim medaljama sa svjetskih korporativnih igara. U zadnje vrijeme gotovo da nema nekog trkačkog natjecanja s kojeg se naše ekipe ne vraćaju s osvojenim medaljama i peharima…

Nadamo se da će i nove generacije iznjedriti takve sportaše, te nastaviti uspješni niz sportskih dostignuća kojima se naše Društvo ponosi. Budite i vi među njima!

Malo o povijesti Društva

Neposredno poslije II svjetskog rata na razinama općina i gradova organiziraju se Radničke sportske igre na kojima sudjeluju Plivaši odbojkaši, atletičari, rukometaši. Sve sportske aktivnosti odvijaju se volonterski i počivaju isključivo na entuzijazmu, volji i inicijativi voditelja pojedinih sekcija i njihovih brojnih članova, a Plivine ekipe redovito nastupaju na sportskim susretima ostvarivajući zapažene rezultate. U tim vremenima Plivaši sportaši imali su snažnu podršku sindikata koji je financijski pomagao rad sportskih sekcija kroz dodjele financijskih sredstava “dotacija za sport”.

Tako je bilo sve do ranih 70-tih godina prošlog stoljeća, kada je donijeta odluka da se imenuje Željko Stropnik kao koordinator sportskih aktivnosti, koji je volonterski, uz svoj redovan posao u projektnom odjelu tada zapravo postao prvi tajnik budućeg Športskog društva PLIVA. Nakon 6 godina takvog rada, sve veći broj sportaša i rekreativaca Plive dovode do potrebe za angažiranjem profesionalca čiji će jedini zadatak biti bavljenje organizacijom i unapređenjem sporta u Plivi. Od tada pa do danas Društvo ima tajnika koji uz svesrdnu pomoć svih voditelja sekcija brine o sportskim aktivnostima zaposlenika.

Slijedeći promjene u PLIVI i okruženju, 1990/91. postojeće Društvo se reorganizira i osniva se novo pod nazivom Športsko društvo PLIVA, nastavljajući tako dugu tradiciju športa i rekreacije u PLIVI, ali sada u slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj.

Tijekom 1995/96. godine, donošenjem novog Zakona o športu, provode se akcije na razini Društva, s ciljem usklađivanja organizacije i akata Društva sa zakonskim odredbama. Slijedom toga, na izvanrednoj Skupštini održanoj 07.11.96., usvojen je novi ustroj ŠD PLIVA, donesen je novi Statut, a naziv Društva se mijenja u:

“DRUŠTVO ZA ŠPORTSKU REKREACIJU PLIVA”

U listopadu 2007. godine Društvo je prigodnim športskim natjecanjima u dvorani Sutinska vrela te na Svečanoj sjednici u prostorima Instituta obilježilo 60. obljetnicu organiziranog bavljenja športom u PLIVI. U prisutnosti brojnih gostiju i Predsjednika Uprava PLIVE d.d. i PLIVA Hrvatske d.o.o. promovirana je i monografija “60 godina športa u PLIVI”.

Danas Društvo djeluje djeluje u sastavu:

Davor Petanjek, predsjednik DSR PLIVA,
Matea Tičinović, dopredsjednica, za organizacijsko – tehničko područje
Damir Uzorinac, dopredsjednik za ekonomsko – financijsko područje

Tokom nekoliko proteklih desetljeća različite su se sekcije osnivale, pa i gasile ovisno o interesu naših članova, a trenutno se preko 700 Plivaša aktivnih članova Društva bave raznim sportskim aktivnostima u 11 sekcija, u različitim granama sporta i rekreacije, kako slijedi (po abecedi):

aerobic, joga i trčanje, badminton, biciklizam, košarka, nogomet, planinarenje, plesna rekreacija, plivanje, skijanje, stolni tenis i tenis.

Više o svakoj sekciji potražite na njihovim stranicama ili u kontaktu s voditeljima popis kojih je, s kontaktima, dat na ovim stranicama.

Zahvaljujući financijskoj potpori PLIVE, koja kroz sponzorske  ugovore omogućuje organiziranje i rad Društva, svi se športsko-rekreativni programi odvijaju nesmetano. Ostali prihodi Društva su članarina i participacije članstva za proširenje rada, a time i uvećane troškove sekcija.

Na mjestu tajnika Društva je Dina Karanović, koja tu funkciju obavlja od svibnja 2016. godine.

Puni naziv društva je: Društvo za sportsku rekreaciju PLIVA

Skraćeni naziv društva je: DSR PLIVA

Adresa društva je: 10000 Zagreb, Slovenska 6

OIB: 94400827754

IBAN: HR2923600001101210972

Kontakt: Tajnica Društva Dina Karanović može se kontaktirati na tel. 01/372-2160 ili na mobitel 099/4380-806, odnosno na mail adrese: dsr@pliva.com ili dina.karanovic@pliva.com