Premužićka za Plivaše 2019.

Premužićka za Plivaše 2019.

Drage kolegice i kolege PLIVAŠI,

Planinarska sekcija DSR Pliva vodi Vas i ove godine na jednu od najljepših planinarskih staza u Hrvatskoj – legendarnu Premužićku.

S obzirom na Vaš velik broj upita za izlet na Velebit, te našu želju da svi od Vas dožive bar jedan mali dio jedne od najljepših planinarskih staza Hrvatske, odlučili smo organizirati napokon nakon 3 godine ponovo izlet na Premužićku te Vama, nadamo se, uljepšati dan.

(pogled s vrha)

PLAN IZLETA:

NEDJELJA: 15.09.2019.
7:00 Polazak autobusa s autobusnog okretišta na Črnomercu (aute možete parkirati ispred Konzuma) uz usputno stajanje; kava i ostalo.
10:00 Dolazak do Krasna Polja, gdje u upravi NP Sjeverni Velebit kupujemo karte.
11:00 Dolazak do Zavižana, uzimamo opremu, napuštamo autobus i krećemo.

A grupa – jači hodači (tzv. „Ptice Trkačice“ – znamo da Vas ima) kreću od parkirališta busa prema Rossijevoj kolibi, te odtuda nastavljaju do Crikvene (cca. 800m udaljene od Rossijeve kolibe), te tamo imaju zadatak naći žig na stijeni, fotkati se i vratiti se nazad do kolibe, gdje će se susresti s sporijom grupom. Naravno da se usput prije tog mogu popeti na Gromovaču i diviti vidicima.

B grupa – svi oni koji su za laganiju turu, kreću s istog mjesta prema Rossijevoj kolibi, gdje se odmaramo dok čekamo Brzonoge i divimo se vidicima… a možda ugledamo i poneku kozu, lisicu, zeca, srnu, međeda ili krdo divljih pajceki…

Obadvije grupe se vraćaju istim putem od Rossijeve kolibe prema Škrbinoj dragi, pa preko Tromeđe nazad do buseva, tj. pl. doma na Zavižanu. Možda ako će bit sreće, stignemo i ulovit jedan od najljepših zalazaka Sunca s cca. 1600 mnv.

Staza je duga cca 12-15 km (ovisno koju varijantu izaberete) i manje-više ravna (nema previše penjanja osim po vrhovima po želji) raznolikog je krajobraza, od ljutog krša, do šuma i livada, sa prekrasnim pogledima na more i okolne vrhove.
18:00 Dolazak do planinarskih doma, okrepa, odmor, sok ili piva.
18:30 Polazak prema Zagrebu uz usputno stajanje prema potrebi.
Dolazak na Črnomerec u večernjim satima

OPREMA:
– čvrste cipele – gojzerice, udobna odjeća za hodanje, zavisno o vremenu, ali pošto je to Velebit najbolje ponijeti od kreme za sunčanje do kišnih vjetrovki
– obavezno ponijeti min. 2 l vode
– hrana, nešto voća itd., mamine / bakine kolače…
– osobni dokumenti, pl. iskaznica (ako je posjedujete), zdravstvena
– mobitel s punom baterijom, fotić za stvaranje uspomena i sl.
– štapovi za hodanje nisu neophodni, ali jako poželjni

Poseban naglasak stavljam na obuću za hodanje, staza je kamenita tako da treba obuća sa debelim đonovima, koja vam neće nabiti žuljeve i u koju stane debela čarapa. Japanke, starke, mokasine i sl. zabranjene, ali poželjne prilikom vožnje u busu i kao rezervna obuća.

Prijevoz i ulaznica za NP: 50 kn

Prijave sa uplatom za NP vodiču najkasnije do četvrtka 12.09.2019.
Izlet je otvoren, tj. za sve zaposlenike Plive, ne samo članove DSR-a.

Vodiči: Rudi Posavec tel. 2682,
mob 099 259 38 34
rudolf.posavec@pliva.com
i ostali raspoloživi vodiči…

Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati odluka i uputa vodiča.
Vodič zadržava pravo promjene plana izleta zbog nepredvidivih okolnosti.