Plivaši na Triglavu

Plivaši na Triglavu

Plivini sportaši su poznati po svestranosti pa ne miruju ni tijekom ljeta. Dobili smo zanimljiv izvještaj od našeg nogometaša Iweka o pohodu Plivine ekipe na ni manje ni više nego na Triglav.

Evo u prilogu par fotografija i kratak opis kako su oni to doživjeli.

Sedmeročlana Plivina ekspedicija uputila se na osvajanje najvišeg vrha u Sloveniji. 2864m. Okupljanje je dogovoreno za 30. Lipnja u 6:00 na kultom mjestu kod porte 4. Nakon višetjednih psihičkih priprema od strane vrhunskog planinara Tomislava Markovića bili smo više nego spremni. Nakon nešto više od 2 sata vožnje od Zagreba dolazimo u podnožje Triglava. Dobro opremljeni krećemo na višesatno osvajanje Triglava. Koliko god pitomo izgledalo početak uspona znali smo da će nam biti teško. I bilo je. Svakim korakom, koliko mili mali, gledali smo krajolik koji nam je dao snagu za dalje. Prelijepi visoravni, vijugaste serpentine, flora i fauna koju samo tamo imamo priliku vidjeti uljepšavati su nam put i barem malo skrenulo misli na bol u nogama. Osim divokoza i ovca koji bezbrižno stoje na strmim liticama i pasu travu, sjeverni snježni obronci nas podsjećaju kako zima nije bila tako davno. U podnožju samog vrha na nekih 2400 m n.v. nalazi se planinarski dom Planika u kojem smo večerali i prespavali. Znali smo da nas sutradan očekuje i najveći izazov našeg pothvata.

8:00 sutradan bili smo spremni. Naoružani dobrom voljom i željom da ostvarimo naš pothvat od kojeg nas je dijelio dva sata penjanja na streme litice. Po prvi put nam je postali jasno zašto je tako teško osvojiti planinu. Puno strahopoštovanja, opreza, snage i koncentracije potrebno je osvojiti planinu. Malim koracima smo koračali prema vrhu, malim ali sigurnim jer nikako drugačije i ne možete. Mimoilaženjem sa drugim planinarima, prelaženje zahtjevnim dijelovima, umorni od dan prije, sa teškim i velikim naprtnjačama napokon dolazimo na vrh koji oduzimao dah. Teško je opisati taj osjećaj. Olakšanje, umor, zadovoljstvo, sreća, ponos … Tek kada dođete na sam vrh skužite da ne osvojite vi Triglav, Triglav osvoji vas.