Penjanjem protiv multiple skleroze (Climbing against MS)

Penjanjem protiv multiple skleroze (Climbing against MS)

U sklopu humanitarne akcije CLIMBING AGAINST MS 2016 u organizaciji TEVA EU iz Nizozemske poziv za nastup dobili su i Plivini zaposlenici koji su u ovoj akciji sudjelovali uz značajnu podršku PLIVA Hrvatska i DŠR PLIVA.

Program je nudio osvajanje 1911 m visokog Mont Ventouxa, najvišeg vrha francuske Provanse hodanjem po cesti u dužinama 21 ili 26 km u jednom smjeru, ovisno o mjestu polaska, te biciklističkim usponima.

Biciklom se je moglo voziti na vrh do tri puta, po tri različita smjera. Službeno startno mjesto izmijenjeno je u posljednjih 48 sati prije početka akcije pa su oni koji su se verali biciklom dva ili tri puta, te oni koji su hodali za prestiž, trebali kretati iz pitoresknog mjestašca Malaucène. Iz njega do vrha trebalo je prijeći 21 km po zahtjevnom, no ne preteškom usponu.
Uspon iz Bédoina bio je ljuti feferon zbog dugih i zahtjevnih strmina koje su zbog svoje preglednosti bile psihički naporne za vozače. Em je jako strmo, em vidiš kol’ko te još čeka takve ili gore strmine. Da situacija postane teža pomogla je sparina koja je davila i prije izlaska sunca. Treći uspon iz slikovitog gradića, Saulta, bio je relativno najlakši zbog položenijeg profila i vjetra koji je u popodnevnim satima gurao uzbrdo.
 
Velika pohvala i zahvala idu organizatorima iz Nizozemske zbog odlične organizacije. Kako svi sudionici u hodanju i biciklizmu nisu navikli na prevelike fizičke napore i kako bi im olakšali višesatni napor, svi smjerovi su bili opskrbljeni sa po barem dvije okrepne postaje (Feed zone). Na njima je bilo moguće dobiti vodu, colu, energetske pločice, napitke, gelove, komade svježeg voća …
Također su bili osigurane i servisne točke za bicikle.
 
Osim velikog broja sudionika ove humanitarne akcije, ceste na Mont Ventouxu okupirali su brojni drugi biciklisti kojima je ovo bio subotnji izazov ili malo jači trening.
Vožnja i hodanje uz provansalske vinograde i voćnjake te po poljima i šumama je kao prolazak kroz veliki mirisni vrt koji uz kultivirano bilje sadrži čitav niz samoniklog aromatičnog bilja uz veliki broj bjelogoričnih i crnogoričnih drvnih vrsta.
Iz Malaucèna na vrh hodao je Vjeran Malenica dok su pedale iz više smjerova okretali Zdenko Grgurić, Željko Grgec, Branko Kajba i Siniša Babić, autor ovih redaka.