6. memorijalna Barkanova biciklijada

6. memorijalna Barkanova biciklijada

Usprkos većoj nadmorskoj visini nesnosne vrućine nisu mimoišle Gacko polje i velebitske obronke na kojima su brdski biciklisti vježbali spretnost, borili se s protivnicima i neumoljivom štopericom.

Peteročlana “dragovoljačka” ekipa biciklističke sekcije DŠR Pliva ponovo je posjetila Otočac i dolinu Gacke. Dok su Branko i Siniša svojevrsni veterani jurcanja po Barkanovoj stazi, Kristinka, Zdenko i Željko su po prvi puta dizali prašinu i sklizali se po bijelim cestama ispod Perina vrha. Štoviše, Zdenko je amaterski biciklistički funkcionar, ali ovo mu je bila prva trka u životu(!). Najavilo se, po kuloarima, još Plivaša, ali se, iz njima poznatih razloga, nisu pojavili na ijednom startu. Za one koji to još, možda, ne znaju, u Otočcu, posljednje subote u lipnju, već šest godina zaredom voze se po dvije biciklijade. Jedna natjecateljska, brza, prašnjava il’ blatnjava, ovisno o meteorološkim prilikama te druga, rekreativna, za djecu i turiste, na kojoj se pedale okreću uz samu Gacku u laganom tempu uz vodstvo biciklista iz Otočca.

Šezdeset vozačica i vozača na utrci borilo se za plasman po jakom suncu i visokoj temperaturi zraka po trasi koja nije mijenjana od 2009. godine. Zgodno za sportsku i osobnu statistiku! Prve dvije “filtar” uzbrdice malo su zbog kamenja nanijetog kišom zamijenili uloge. Obično se prvo, lakše, brdo izvezlo, a na drugom je trebalo gurati. Ove godine bilo je obrnuto. Prašine na spustovima je bilo k’o nikad do sada, a i krupnog kamenja pa je u sjenama trebalo dobro gledati što će izaći na vidik. Sti’na ili kakva vuč’na stara!? Kolotrazi po stazama u z Gacku i po poljima nisu bili ništa nježniji. Ovi prvi žuljali su jer su posipani krupnim makadamom, a onim zemljanim korijenje i pokoja stijena što izvire iz trave proizvodili su vrhunsku vibracijsku masažu.

Za hvale vrijedan kuriozitet pobrinuli su se članovi BK Japod iz Bihaća koji su u Otočac stigli biciklima i poslije kratkog odmora nastupili na utrci. Jedan od njih ugurao se na 9. mjesto. Isto tako zgodno je za spomenuti da je najmlađi sudionik Josip Jergović rođen 2007. godine, iste kada je održana prva memorijalna biciklijada. Petogodišnjak je vozio bicikl 13 kilometara(!).

Naša Kristinka Vinković ostvarila je pobjedu u ženskoj konkurenciji. Osim simbolične statue odnijela je kući, kao i sve troje prvoplasiranih u muškoj i ženskoj konkurenciji, brdski bicikl.

Irena Banić i Marijan Marić uz svesrdnu pomoć ostalih članova BK Barkan odlično su odradili organizaciju i podjelom nagrada sportsku priredbu priveli kraju. Sa sigurnosne strane gledano, svako prometno raskršće nadzirala je prometna policija tako da se je, bez ikakvog straha od nalijetanja automobila, moglo s poljskih putova ili sporednih ulica uključivati na glavne ceste. Podjela vode i voća na okrijepnim postajama od strane volontera tekla je glatko, a svi putovi po sinačkim sjenokošama bili su označeni “kak’ se šika”. Nakon vožnje dijelile su prigodne majice i grah prebogat kobasicama, a bilo je ćevapa i raznih tekućina za utažiti žeđ. Tehnička ocjena: Sjedi, pet! Svi rezultati na http://barkanbike.wordpress.com/ .

Premda se zbog jake brdsko biciklističke utrke koja se sljedećeg dana održavala u Slavonskoj Požegi na startu pojavio koji natjecatelj manje za primijetiti je da Barkanova memorijalna biciklijada živi svoj život punim plućima. Natjecatelja, rekreativaca i turista će biti i dalje. Rezultati će se hvatati i rekordi nadmašivati. Ta vječiti Milan Vrban Roško iz Sv. Juraja, član BK Crikvenica, osim što je u 49. godini ponovo pobijedio, izvezao je i osobni rekord.

Tekst i fotografije: Siniša Babić